1 min. prečítané

Ako vybrať hodinky: Mechanické alebo quartzové? 


Ak potrebujeme spoľahlivosť a bezúdržbovosť, vyberieme si hodinky s baterkovým pohonom, v týchto hodinkách nám stačí vymeniť batériu každé 2-3 roky. Presnosť quartzových hodiniek je niekoľko sekúnd ročne.

Quartzový strojček 

Ak potrebujeme stopercentnú presnosť, existujú rádiom riadené hodinky, ktoré si každý deň upravujú čas podľa atómových hodín. Ich nevýhoda je, že po pokazení strojčeka ich nie je možné opraviť, quartzový strojček sa dá iba vymeniť za nový.

Atómové hodiny

Mechanické hodinky delíme na hodinky s ručným/manuálnym a s automatickým naťahovaním, alebo ich kombináciou. Hodinky s ručným naťahovaním musíme vždy po uplynutí rezervy chody opäť natiahnuť a to otáčaním korunkou. Automatické majú rotor, ktorý sa točí vďaka pohybu zápästia a preto na odpadá starosť s naťahovaním. 

Sellita SW 200

Po odložení hodiniek si strojček berie energiou z natiahnutého pérovníka/cievky, počas ktorej idú hodinky samé, táto rezerva náťahu býva od 36 hodín až po niekoľko dní. Doterajšie maximum je 50 dní. 

Pérovník/cievka 

Mechanické strojčeky sa skladajú z desiatok až stoviek malých dielikov, ktoré zabezpečujú pohyb, preto majú menšiu presnosť ako jednoduché baterkové hodinky. Bežná tolerancia/ nepresnosť je 2 - 8 sekúnd za deň. Nie je dokonca chyba ak má strojček nepresnosť až 20 sekúnd, tieto odchýlky sa dajú ľahko vyregulovať. 

Eterna 3901A

S mechanickými hodinkami je to ako s automobilovými veteránmi, nie sú dokonalé z hľadiska presnosti, existujú modernejšie a spoľahlivejšie alternatívy ak potrebujeme presný čas. Ale pri pravidelnom servise nám budú slúžiť „navždy“, môžeme ich odovzdať našim nasledovníkom a na zápästí si nosíme ukážku precíznej techniky a dlhoročných skúseností hodinárov. 

Biatec Night Sky (pôvodná verzia so strojčekom Eterna)

Na výrobu všetkých Biatec hodiniek sú použité len tie najkvalitnejšie materiály, akými sú švajčiarske mechanické strojčeky, ušľachtilá oceľ, či ručne šité kožené remienky.