2 min. prečítané

Čo znamená vodotesnosť hodiniek v praxi?


Mnoho ľudí si myslí, že keď majú hodinky vodotesné "do 50 metrov", tak sa s tými hodinkami môžu reálne ponoriť do hĺbky 50 metrov pod vodou.. NIE JE TOMU ALE TAK!


 Vodotesnosť hodiniek je meraná v laboratórnych podmienkach, ktoré sa merajú podobne, ako keby potápač s hodinkami ostal v konkrétnej hĺbke bez akéhokoľvek náznaku pohnutia.. Avšak v reálnom živote to nie je možné, pretože pri rôznych aktivitách pri vode alebo vo vode s hodinkami hýbeme. Napríklad pri skoku do vody s hodinkami nastane na okamih (dosť dlhý na to aby do hodiniek vnikla voda) obrovská zmena tlaku, ktorá môže mnohonásobne prevýšiť hodnotu, ktorá je nameraná v pokojných laboratórnych výsledkoch. 

Dôležitá je tiež teplota vody. Skutočné potápačské aktivity sa zvyčajne dejú v pomerne chladných vodách alebo vodách, ktoré nepresahujú teplotu tela. Ak sa ale kúpete v horúcej vani, mohlo by si to odniesť tesnenie hodiniek a tým následne vniknúť aj voda do hodiniek. To platí dvojnásobne pri náhlej zmene teploty, napríklad ak idete zo sauny alebo horúcej vane do studeného bazéna. Za normálnych okolností sa totiž pri potápaní mení teplota postupne a pomaly. 

Rôzne prostredia pre vodotesné hodinky. 

Vek hodiniek je taktiež dôležitým faktorom, pretože časom sa oslabuje tesnenie hodiniek. Vodotesné hodinky, ktoré skutočne používate do vody by mali prejsť každý rok skúškou vodotesnosti a každé 3 roky aj výmenou tesnenia za nové. 

V Biatec Watches používame tesnenie odolné voči chemikáliám.

Taktiež bežná sprcha môže "ublížiť" Vašim hodinkám. Odhliadnuc od náhlych zmien v teplote vody a okolitého prostredia, mnoho ľudí si neuvedomuje, že rôzne mydlá, sprchové gély či šampóny môžu tiež pôsobiť agresívne na povrch hodiniek (špeciálne kožené remienky alebo hodinky zo špeciálnou úpravou ako pozlátenie a podobne, nie sú veľmi vhodné do vody) a tým hodinky poškodiť. Po takomto kúpeli, alebo kúpaní sa v slanej morskej vode, treba hodinky vždy následne opláchnuť čistou vodou a osušiť ich aby sa zmyla soľ, prípadne iné chemické prostriedky.

Ak máte na hodinkách stopky, nikdy nepoužívajte ich tlačítka pod vodou!
Iba pár hodiniek má také tesnenie, ktoré dokáže zabrániť vniknutiu vody pri stlačení tlačítka pod vodou. Samozrejme, že to platí aj pre korunku, s ktorou sa pod vodou netreba hrať.


Nasledujúca tabuľka pekne zobrazuje aká vodotesnosť je vhodná na aké aktivity! 

Všetky naše modely majú vodotesnosť 100m, s výnimkou potápačských modelov Leviathan. Modely Leviathan sú vodotesné až do 300m. 

Biatec Leviathan 01

Biatec Corsair 04 (pôvodný model so skrutkovacou korunkou) táto fotografia bola urobená počas testu, nepotápajte sa s pilotskými hodinkami.