2 min. prečítané

Ste pomerne známym slovenským dizajnérom. Ako dlho trvá, kým si človek vybuduje meno ako dizajnér? Odkedy sa venujete dizajnu?
Dizajnu sa profesionálne venujem od vysokej školy. Meno ako tomu hovoríte, som si vybudoval až posledných 10 rokov,  kedy som sa zameral na spoluprácu s lídrami v rôznych oblastiach výroby na Slovensku. Som veľmi rád , že som známy vďaka mojim návrhom produktov, ktoré majú ľudia doma a tešia sa z nich…

Čo pre Vás znamená dizajn? Človek ma dojem, že je to niečo čo sa kreslí iba na papier…
Dizajn nieje len životný štýl, ale aj pozeranie na fungovanie biznisu a celkového sveta , v ktorom žijeme. Čo pre mňa znamená dizajn? Zhrniem to do milého citátu „ Áno, dizajn ťa môže urobiť šťastným.“

Aké sú atribúty dobrého dizajnu?
Náročná otázka, ale jasná odpoveď. Menej je viac, to platí aj pri dizajne. A určitá nadčasovosť , ale to sa ukáže vždy až po dlhšom čase.

Dokážu Slováci oceniť kvalitný dizajn? Nemám na mysli iba uznanie a ústnu pochvalu…
Slováci vždy vedeli oceniť kvalitný dizajn, lebo majú vrodené estetické cítenie a úctu k tradičnému remeslu. V súčasnosti už vedia oceniť aj dizajn Made in Slovakia a to je veľký pokrok a verím, že sa to bude už len zlepšovať.

Viem, že spolupracujete s rôznymi výrobcami, takže Váš dizajn sa často pretaví aj do reality. Mate nejaký obľúbený produkt, ktorého dizajn ste vytvorili?
V poslednom období mám obľúbený produkt celodrevennú stoličku PAFF. Vyvoláva úsmev a páči sa hlavne ženám. Je výsledkom optimalizácie výroby a redizajnu klasickej vyrábanej stoličky vo firme PASPOL, ktorá je pokračovateľom výroby stoličiek po TATRANÁBYTKU Pravenec. Som rád, že sa môzem aspoň trochu pričiniť o udržanie tradície výroby ohýbaneho nábytku na Slovensku. 

Počul som, že v prírode existuje akési magické cislo. Číslo, ktoré zasahuje takmer do všetkého. Číslo od ktorého sa odvíja „ľudské telo, rastliny, rôzne javy v prírode ako aj vnímanie pojmu „krása“ človekom. Môžete nám o tom povedať nieco bližšie? Využívate toto číslo aj v dizajne?
Čísla sú pre mňa trochu ťažká téma. Ja čísla vnímam hlavne z esteticko – geometrického hľadiska a proporčného princípu. Samozrejme , že Fibonacciho postupnosť a Zlatý rez sa vyučuje na každej umeleckej škole ako krásna pomôcka pre názornú ukážku toho, že pŕiroda je najlepší dizajnér…

Máte radi hodinky? Akú značku nosíte?
Hodinky mám rád ako jeden z mála výrazných doplnkov – šperkov muža. Nosím hlavne kultovú značku MONDAINE, verím, že čoskoro budem na ruke hrdo nosiť ďalšiu kultovú značku narodenú na Slovensku…

Ďakujem za rozhovor!
Aj ja Vám ďakujem a želám pekný deň.