3 min. prečítané

Kriváň, jeden z našich najvyšších ale aj najvýraznejších vrchov a symbolov Slovenska. Inšpirácia, ktorá bola zámienkou pre tvorbu rôznych diel nejedného umelca. Inšpirácia, ktorá nenechala chladných ani nás v Biatecu. A preto sme sa rozhodli vydať výnimočnú limitovanú edíciu Biatec Majestic Dark Sky – Kriváň edition. Na ciferníku vyrobenom z aventurínu je zobrazený vrchol Kriváňa, pričom pozadie z aventurínu má pripomínať nočnú oblohu posiatu trblietavými hviezdami. 

Kriváň dosahuje výšku 2 494,7 m n. m. Od 19. storočia je neoficiálnym symbolom slobody Slovákov a slovanskej súdržnosti. Meno hory pochádza od vrcholovej časti, ktorej ostrý hrebeň sa skláňa k severovýchodu.

Medzi rokmi 1960 až 1990 bol zobrazený s vatrou na znaku Slovenska v štátnom znaku Česko-Slovenska. Dočasne nahradil tradičný slovenský znak s trojvrším a krížom, ktorý je dnes v štátnej symbolike Slovenskej republiky. V roku 2005 bolo rozhodnuté, že bude zobrazený aj na slovenských eurominciach. Po Kriváni je pomenovaná aj planétka (24260) Kriváň.

Československý znak z rokov 1960-1990 a slovenský cent 

Na južných a juhozápadných svahoch Kriváňa sú doteraz viditeľné stopy po banskej činnosti v 15.-18. storočí (vyhĺbené štôlne a posledné pozostatky múrov haviarskych obydlí). Zo štôlne Terézia dodávali striebro aj do kremnickej mincovne. Táto najvyššie položená štôlňa na striebornú rudu sa nachádzala len 50 metrov pod vrcholom a baníci sa pravdepodobne zo zvedavosti vybrali aj na samotný vrchol.

Na vrchole v roku 2019, keď sme Biatec – Edíciu Kriváň iba plánovali 

Prvý, písomne zdokumentovaný je výstup spišskonovoveského evanjelického kazateľa, banského podnikateľa a prírodovedca Andreasa Jonasa Czirbesza s priateľmi, uskutočnený 4. augusta 1773. Prišiel skontrolovať prácu baníkov, a potom sa rozhodol so spoločníkmi vystúpiť na vrchol. Správu o výstupe uverejnil v knižke: Kurzgefasste Beschreibung des karpatischen Gebirges (1772 – 1773).

Prvý zimný výstup uskutočnil Theodor Wundt a vodca Jakub Horvay v roku 1884. 

Prvou známou obeťou Kriváňa bol v roku 1898 krajčír Ján Blaškievič zo Spišskej Soboty, ktorý na horu neoprávnene vodil turistov.

Na vrchole sú pamätné tabule, ktoré túto udalosť pripomínajú. Rovnako sa tam nachádza aj cyrilo-metodský drevený kríž.

Prvá tzv. národná vychádzka sa uskutočnila 16.8.1841 za účasti Ľudovíta Štúra a Michala M. Hodžu. Najväčšiu púť zorganizoval Štefan M. Daxner v memorandovom roku 1861. Od roku 1955 sú tradičné výstupy na Kriváň venované pamiatke SNP a jeho hrdinov v krivánskej oblasti. Ako symbolický vrch Slovanov a slobody Slovákov stal sa Kriváň významným motívom poézie štúrovského pokolenia a svoju pozíciu v básnickej a piesňovej tvorbe si s novšou náplňou zachoval až dodnes.

Tak ako impozantný je samotný Kriváň, tak sme sa aj my snažili spraviť impozantný náš model Dark Sky inšpirovaný Kriváňom. Jeho výnimočnosť podtrhuje len 0,4 mm tenký aventurín, ktorý je svojim zložením a trblietkami nezameniteľný, a teda je každý jeden kus unikátny. To je zvýraznené aj vlastným unikátnym číslo limitovanej edície, ktoré je zobrazené na spodnej časti každého číselníka. Pod zadným vekom sa nachádza strieborná minca s vyobrazením nočnej oblohy, ktorá bola vyrobená v jednej z najstarších továrni na svete! V Kremnickej mincovni, ktorá má vyše 700 ročnú históriu a nepretržitú prevádzku! Vyrobených bolo len 150 kusov tejto výnimočnej limitovanej edícií, ktorá je určená najmä pre slovenských zákazníkov a zberateľov. 

Tento model si môžete zakúpiť priamo v našom eshope: